Hoe om te gaan met giftige collega’s op het werk?

In de professionele wereld is het gebruikelijk om collega’s met giftig gedrag te ontmoeten. Deze mensen hebben een negatieve invloed op onze mentale en emotionele gezondheid, maar ook op onze prestaties en werkomgeving. In dit artikel zullen we de verschillende categorieën giftige collega’s onderzoeken en oplossingen bieden om met deze moeilijke situatie om te gaan.

De verschillende soorten giftige collega’s

Volgens Sylvie Chauvin, psycholoog en referentie bij Moka.care, zijn er over het algemeen twee hoofdcategorieën van giftige collega’s:

  • Indringers: ze respecteren je persoonlijke ruimte niet en bombarderen je constant met vragen of verzoeken, bij gebrek aan grenzen;
  • Actief schadelijk: Ze proberen u te intimideren, te kleineren, uit te sluiten van vergaderingen, u te beschuldigen van professioneel wangedrag of geruchten over u te verspreiden.

Er zijn verschillende waarschuwingssignalen over hun aanwezigheid, zoals emotionele manipulatie, egoïsme, slachtofferschap, jaloezie en buitensporige verspreiding van roddels.

De gevolgen van een giftige collega op het werk

Het hebben van een giftige collega kan verschillende negatieve effecten hebben:

  • Stress en angst: Constante interacties met een giftig persoon creëren mentale en emotionele druk;
  • Lichamelijke gezondheidsproblemen: chronische stress kan hoofdpijn, maagproblemen, enz. veroorzaken;
  • Verslechterde relaties met andere teamleden: de aanwezigheid van een giftig individu creëert een schadelijk klimaat dat de samenwerking en het begrip tussen collega’s beïnvloedt;
  • Professionele reputatie en carrière in gevaar: Giftig gedrag kan uw geloofwaardigheid schaden, het risico op arbeidsongevallen vergroten en uw vooruitgang belemmeren.

Hoe om te gaan met giftige collega’s?

Hier zijn enkele tips voor het omgaan met en omgaan met collega’s die schadelijk gedrag vertonen:

1. Analyseer de situatie

Het is belangrijk om de tijd te nemen omIdentificeer wat ons dwars zit aan onze collega, aldus Mélissa Pangny. Als de persoon zich niet specifiek op jou richt en geen invloed heeft op je loopbaanontwikkeling, accepteer dan gewoon dat je niet met iedereen kunt opschieten. Aan de andere kant, als het uw werk actief verstoort, moet u actie ondernemen.

2. Stel duidelijke grenzen

Grenzen stellen tussen u en de betrokken persoon, door hem/haar zachtjes, maar vastberaden, te laten begrijpen dat hij/zij inbreuk maakt op uw persoonlijke of professionele ruimte.

3. Zoek hulp bij je leidinggevende

Als de situatie aanhoudt of verslechtert, aarzel dan niet om Vraag advies aan een manager of de personeelsafdeling. Zij zullen u helpen bij het vinden van passende oplossingen.

4. Zorg goed voor jezelf

Wanneer je geconfronteerd wordt met een giftige relatie, is het essentieel om Zorg voor je mentale en fysieke gezondheid door deel te nemen aan ontspannende of sportieve activiteiten, te mediteren of een professional te raadplegen.

5. Druk je gevoelens uit zonder te kwetsen

Zoals Sylvie Chauvin opmerkt, om sereen vooruit te komen, Aarzel niet om uw ongemak aan de betrokkene te uiten zonder uw toevlucht te nemen tot agressie, om samen naar oplossingen te zoeken.

Tot slot, als de situatie ondanks al deze stappen niet verbetert, kan het nodig zijn om te overwegen van team of afdeling te veranderen om uw welzijn te behouden.

Op het werk zijn giftige collega’s soms onvermijdelijk, maar dat betekent niet dat je passief moet blijven tegenover hun aanwezigheid. Weet hoe u schadelijk gedrag kunt detecteren, grenzen kunt stellen en ondersteuning kunt zoeken om uw gezondheid te behouden en te slagen in uw carrière.

Emma Jansen
Geschreven door Emma Jansen

Emma Jansen, expert in huishoudtips, psychologische inzichten en dagelijkse lifehacks om jouw leven makkelijker te maken.