Op 27 september tekenen alle partijen die zijn aangesloten bij het Warmte & Koude Programma van de MRA een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Sinds de start van het programma is er ontzettend veel onderzocht, overlegd en geëxperimenteerd. Dat heeft tot het inzicht geleid dat een stap-voor-stap-benadering nu de juiste keuze is. Met lokale projecten op korte termijn resultaten boeken.

Bij het Warmte & Koude Programma zijn maar liefst 39 partijen betrokken. Dat betekent dat elke dag talloze mensen hun kennis en energie geven om er een succes van te maken. Wij spraken een paar van die mensen: gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland, directeur Daan Schut van Alliander en programmamanager Gerard Jägers van Tata Steel. Welke rol spelen zij in het programma en wat motiveert hen om zich voor duurzaamheid in te zetten?

Hij rijdt in een hybride auto, maar pakt zo veel mogelijk de fiets. Thuis heeft hij geïnvesteerd in zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp en een zonneboiler. Gerard Jägers is programmamanager energie-efficiency bij Tata Steel in IJmuiden en het mag duidelijk zijn: dat onderwerp raakt hem echt.

“We zijn natuurlijk een bedrijf, dus we willen geld verdienen. Maar we voelen ook een verantwoordelijkheid. Voor deze regio en voor de planeet. Daarom zijn we heel druk met verduurzaming. Onze ambitie is om CO2-neutraal te worden.”

Tata Steel is waarschijnlijk de grootste potentiële leverancier van warmte voor het warmtenet in de MRA. Jägers: “Wij willen heel graag dat onze restwarmte benut wordt. Dat doen we deels al intern, bijvoorbeeld door onze ovens en brandstof voor te verwarmen. De rest stellen we graag beschikbaar, maar dat is niet zo simpel als het op het eerste gezicht lijkt.”

Klanten willen namelijk vaak garanties dat ze de warmte ook op de langere termijn krijgen, legt hij uit. “Die garanties kunnen wij echter niet geven, juist omdat wij zelf steeds duurzamer worden. Daardoor neemt onze hoeveelheid restwarmte af.”

Dat neemt niet weg dat Jägers verwacht dat Tata Steel binnen een jaar of vijf woonwijken in de buurt zal verwarmen. “We komen er wel hoor, we weten wat er moet gebeuren. In Duitsland en Frankrijk doen ze het al. Het is geen technisch wonder, het is meer een economisch wonder. Maar daar is dit programma zo nuttig voor, om alle ingewikkelde vraagstukken op te lossen die erbij komen kijken.”

Zorgvuldig doorwerken, stelt hij dan ook voor. “Mensen zijn van nature niet geneigd een heel systeem om te gooien. Dat kost tijd en overtuigingskracht. Maar we hebben besloten dat we van het aardgas af gaan, dus er moeten alternatieven komen. Onze restwarmte kan een deel van de oplossing zijn. Daar zet ik me met alle plezier voor in.”

Categorieën: Nieuws