Op 27 september tekenen alle partijen die zijn aangesloten bij het Warmte & Koude Programma van de MRA een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Sinds de start van het programma is er ontzettend veel onderzocht, overlegd en geëxperimenteerd. Dat heeft tot het inzicht geleid dat een stap-voor-stap-benadering nu de juiste keuze is. Met lokale projecten op korte termijn resultaten boeken.

Bij het Warmte & Koude Programma zijn maar liefst 39 partijen betrokken. Dat betekent dat elke dag talloze mensen hun kennis en energie geven om er een succes van te maken. Wij spraken een paar van die mensen: gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland, directeur Daan Schut van Alliander en programmamanager Gerard Jägers van Tata Steel. Welke rol spelen zij in het programma en wat motiveert hen om zich voor duurzaamheid in te zetten?

“Een lekker warm huis voor een redelijke prijs. Dat is volgens mij wat mensen willen. Als we dat voor elkaar krijgen, hebben we het goed gedaan.” Daan Schut is directeur bij netbeheerder Alliander. In het programma Warmte & Koude ziet hij voor het nutsbedrijf een sterke maatschappelijke rol.

Schut vindt het dan ook belangrijk dat inwoners betrokken worden bij de beslissingen. “Dat is de enige manier om deze transitie te laten slagen. Daar geloven wij heel sterk in. Gelukkig staan we daarin niet alleen, de andere partijen zitten er ook zo in.”

In zo’n omvangrijke samenwerking is ergens hetzelfde over denken niet altijd vanzelfsprekend. “Het is soms best ingewikkeld. Daarom moeten we er tijd in steken om elkaar te begrijpen. En soms ook afstand durven nemen van je eigen belang, als dat voor de samenleving beter is.”

Alliander doet dat zelf ook, vertelt Schut. “We willen met z’n allen van het aardgas af. Onze aardgasnetten hebben echter een levensduur van 40 jaar. Wij voorkomen dus liever dat een net er al na 20 jaar uit moet. Maar als alle belangen zijn afgewogen en het is maatschappelijk toch de beste keuze, dan kan het zijn dat netten toch eerder afgeschreven moeten worden.”

Waar in het begin van het programma heel groot gedacht werd, kiezen de deelnemers nu voor een stap-voor-stap-benadering. Schut vindt dat verstandig, maar wil het grotere plaatje niet helemaal uit het oog verliezen. “Uiteindelijk wil je de beschikbare energie optimaal over heel Nederland verdelen. Dat lukt niet als iedereen alleen naar de eigen gemeente kijkt. Die boodschap probeer ik wel over te brengen.”

De boodschap van duurzaamheid is dankzij zijn werk in zijn privéleven inmiddels wel aangekomen. “Ik was nooit zo’n koploper als ik eerlijk ben. Maar ik zie nu veel meer wat wij als mensen veroorzaken. Dat motiveert heel sterk om zelf ook dingen te veranderen.”

Categorieën: Nieuws